Autisme bij kinderen
Over autisme en aanverwante stoornissen wordt steeds meer ontdekt en geschreven. Veel mensen hebben, of kennen wel een kind in de omgeving wat met deze problematiek te maken heeft. Voor ouders kan de opvoeding en verzorging soms zwaar en vermoeiend zijn. Gelukkig zijn er veel voorzieningen waar ouders gebruik van kunnen maken, maar ondanks dat valt het niet altijd mee.
Gelukkig is er veel veranderd]
De tijd dat er werd aangenomen dat autisme veroorzaakt werd door een te weinig liefdevolle moeder ligt gelukkig ver achter ons. Autisme en aanverwante stoornissen zijn aangeboren en geen enkele ouder heeft daar schuld aan. Autisme is wel erfelijk.
Toch is vooral bij moeders de vraag: "wat doe ik nou verkeerd?" bijna altijd aanwezig en onterecht. Deze onzekerheid is wel begrijpelijk als je alles wilt doen voor je kind en het enige wat je terugkrijgt een hoop boosheid is.
Wat je als moeder het beste kunt doen
Het beste wat je als moeder zijnde in deze sitatie kunt doen is: "Goed voor jezelf zorgen!". De moeder is meestal de "spil" van het gezin, en als het met jou niet goed gaat, dan gaat het met niemand goed. Zorg dus voor voldoende tijd voor jezelf, en vraag als het nodig is hulp aan mensen in je omgeving. Waak ervoor dat je niet uitgeput raakt!
Het zijn bijzondere kinderen
Dat een kind met autisme of een aanverwante stoornis "anders" is dan kinderen die dit niet hebben is duidelijk. Toch hebben deze kinderen vaak bijzondere talenten waar ze echt in uitblinken. Belangrijk is dat je als ouder zijnde de bijzonderheid van je kind blijft zien, en niet vergeet daar ook van te genieten!
Je staat er niet alleen voor
Er zijn veel voorzieningen en hulpverlenende instanties waar je terecht kunt voor hulp en ondersteuning bij de opvoeding en verzorging van je kind. Via bureau Jeugdzorg kun je terecht voor een indicatie voor bijvoorbeeld een zorgboerderij, logeerweekenden en hulp voor thuis als dat nodig is. Bij Stichting MEE kun je ook een terecht voor vele soorten van hulpverlening, en eventueel begeleid wonen en werken als je kind al ouder is.
Hoe zal de toekomst eruit zien?
Het antwoord op deze vraag ligt misschien nu nog wel jaren verder, of misschien is je kind al bijna een jong-volwassene. Er is een aanzienlijk percentage kinderen met autisme of aanverwante stoornissen die later zelfstandig kunnen gaan wonen, eventueel met een coach die een paar keer per week komt helpen met praktische zaken. Er zijn tegenwoordig ook veel arbeidsplaatsen waar zelfstandig gewerkt wordt, maar wel altijd begeleiding beschikbaar is als dat nodig is.
Voor kinderen die op een school voor speciaal onderwijs zitten bestaat de mogelijk om naar een zorgboerderij te gaan. Dit biedt de mogelijkheid voor het kind om nieuwe ervaringen op te doen en beter t…
Als je weet of vermoedt dat je kind PDD-NOS heeft roept dat heel veel vragen op waar eigenlijk niemand een antwoord op heeft. Praktische adviezen en tips krijg je voldoende van de hulpverlening, maar…
Als speciaal (basis)onderwijs de aangewezen plek is voor een kind roept dat gemengde gevoelens op bij ouders. Iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kind en speciaal onderwijs kan dan heel "dubb…
Gepubliceerd door Tonny548 op 25-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.